Elizabeth Bathory

Bizarre en Magische personen, figuren, ...
Plaats reactie
MagisterV
Groot Inquisiteur Generaal
Berichten: 3119
Lid geworden op: 22-07-2009 12:31

Elizabeth Bathory

Bericht door MagisterV » 24-11-2010 15:20

[u]Elisabeth Báthory[/u]

(Hongaars: Báthory Erzsébet; Slowaaks: Alžbeta Bátoriová (-Nádašdy)) (7 augustus 1560 – 21 augustus 1614)

Elizabeth Báthory was een Hongaarse gravin die leefde in kasteel Csejte bij Trencsén, in het huidige Slowakije. Ze is de beroemdste seriemoordenaar in de Slowaakse en Hongaarse geschiedenis en staat in het Guinness Book of Records als moordenares met de meeste doden op haar naam.

Báthory en vier vermeende medeplichtigen werden veroordeeld voor het martelen en vermoorden van 20 tot 2000 (afhankelijk van de bron) meisjes en jonge vrouwen. In 1610 werd ze in afzondering opgesloten totdat ze vier jaar later stierf. Haar adelstand voorkwam dat ze de doodstraf kreeg. Drie van de vier aangewezen medeplichtigen werden wel terechtgesteld.

Er bestaan verschillende versies van Báthory's moorddadige geschiedenis. De meest aangehaalde is die waarin ze op haar vijftiende trouwde met Graaf Ferenc Nadasdy, een militair. Hij was weinig thuis en de jonge gravin verveelde zich. Daarom liet ze boeren oppakken en martelen tot de dood erop volgde. Van haar man zou Báthory de fijne kneepjes van het martelvak hebben geleerd en ze zou hier een sadistisch genoegen in hebben geschept. Toen een dienstmeid tijdens het kammen iets te hard aan Báthory's haren trok, gaf de gravin haar een klap die het meisje deed bloeden. Haar handen zaten onder het bloed en zagen er in de ogen van de gravin jonger uit en glommen. Báthory zou de woorden "bloed is de eeuwige jeugd" hebben gesproken en liet vanaf dat moment jonge meisjes van boerenfamilies oppakken en vermoorden, om vervolgens in hun bloed te baden. Uiteindelijk werden er tussen de 300 en 650 boerenmeisjes en dienstmeiden vermoord. Toen de gravin ook adellijke meisjes voor haar doeleinden om zeep begon te helpen, werd er ingegrepen. Ze werd opgepakt in december 1610. Haar helpers werden gedood en Báthory zelf opgesloten in een kamer zonder ramen, met alleen een spleet voor lucht, eten en drinken. Vier jaar later was ze overleden.

Haar historische bijnamen zijn onder meer Bloedgravin en Gravin Dracula, verwijzend naar de bloeddorstige Graaf Dracula.

[i]Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_B%C3%A1thory[/i]

[url=http://postimage.org/image/eph25kpw/][img]http://s4.postimage.org/eph25kpw/Elisab ... ory_01.jpg[/img][/url]
"Life is Magick"
[color=indigo][b]Magister Magus[/b][/color]

Terug naar “Personages”